Go Back

Kurczak w sosie ze szparagami i suszonymi pomidorami

Przygotowanie: 30 min.
Wielkość: 4 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 308kcal

Składniki

  • 400 g filetów z kurczaka (2 pojedyncze sztuki)
  • 120 g suszonych pomidorów (w oleju lub bez)
  • 8 sztuk szparagów (około 1/2 pęczka)
  • 200 ml śmietanki 18 %
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 10 g tartego parmezanu
  • przyprawy: do mięs, papryka słodka, pieprz, sól

Instrukcja

  • Szparagi umyj i ułam z nich twarde końcówki (zegnij szparagi około 2-3 cm od końca i same złamią się w odpowiednim miejscu).
  • Następnie ugotuj je w lekko osolonej wodzie i odstaw do ostygnięcia.
  • Filety oczyść i każdy przekrój na pół lub więcej cienkich kawałków.
  • Następnie posyp je przyprawami i włóż na rozgrzaną patelnię, posmarowaną olejem (użyłam oleju z suszonych pomidorów). Smaż filety z każdej strony.
  • Pomidory pokrój na cienkie plastry i włóż je do kurczaka. Przesmaż chwilę całość, a następnie zalej wszystko 125 ml wody (1/2 szklanki).
  • Następnie dodaj łyżeczkę ciemnego sosu sojowego i wymieszaj.
  • Po około 5 minutach dodaj śmietankę i wymieszaj.
  • Szparagi pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do sosu. Na koniec lub przed podaniem dodaj parmezan.
  • Gotowe danie podawaj z makaronem lub ziemniakami. Ja upiekłam ziemniaki z dodatkiem wędzonej papryki i soli.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 porcja): Kcal: 308 | Białko: 26 | Węglowodany: 7,7 | Tłuszcze: 19
*podane wartości odżywcze bez pieczonych ziemniaków
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu