Szparagi umyj i ułam z nich twarde końcówki (zegnij szparagi około 2-3 cm od końca i same złamią się w odpowiednim miejscu).
Następnie ugotuj je w lekko osolonej wodzie i odstaw do ostygnięcia.
Filety oczyść i każdy przekrój na pół lub więcej cienkich kawałków.
Następnie posyp je przyprawami i włóż na rozgrzaną patelnię, posmarowaną olejem (użyłam oleju z suszonych pomidorów). Smaż filety z każdej strony.
Pomidory pokrój na cienkie plastry i włóż je do kurczaka. Przesmaż chwilę całość, a następnie zalej wszystko 125 ml wody (1/2 szklanki).
Następnie dodaj łyżeczkę ciemnego sosu sojowego i wymieszaj.
Po około 5 minutach dodaj śmietankę i wymieszaj.
Szparagi pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do sosu. Na koniec lub przed podaniem dodaj parmezan.
Gotowe danie podawaj z makaronem lub ziemniakami. Ja upiekłam ziemniaki z dodatkiem wędzonej papryki i soli.