Go Back

Makaron z domowym pesto

Przygotowanie: 30 min.
Wielkość: 2 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 623kcal

Składniki

  • 160 g makaronu tagliatelle (lub innego)
  • 25 g świeżej bazylii (1 doniczka)
  • 70 g orzechów nerkowca (lub orzeszków pinii)
  • 40 ml oliwy (4 łyżki)
  • 40 g startego parmezanu
  • przyprawy: sól, pieprz, kilka kropel soku z cytryny lub limonki

Instrukcja

  • Ugotuj makaron al dente.
  • Do blendera włóż orzechy nerkowca, bazylię, parmezan i oliwę. Dodaj kilka kropel soku z cytryny lub limonki.
  • Całość zblenduj na jednolitą masę. Jeśli pesto będzie zbyt gęste, dodaj trochę więcej oliwy lub wody.
  • Makaron nakładaj na talerze, dodaj pesto i posyp parmezanem (wskazówka: przed podaniem możesz wszystko dokładnie wymieszać).

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 porcja): Kcal: 623 | Białko: 16,1 | Węglowodany: 51 | Tłuszcze: 38,6
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu