Makaron z domowym pesto
Kalorie (porcja/sztuka): 623kcal
- 160 g makaronu tagliatelle (lub innego)
- 25 g świeżej bazylii (1 doniczka)
- 70 g orzechów nerkowca (lub orzeszków pinii)
- 40 ml oliwy (4 łyżki)
- 40 g startego parmezanu
- przyprawy: sól, pieprz, kilka kropel soku z cytryny lub limonki
Ugotuj makaron al dente.
Do blendera włóż orzechy nerkowca, bazylię, parmezan i oliwę. Dodaj kilka kropel soku z cytryny lub limonki.
Całość zblenduj na jednolitą masę. Jeśli pesto będzie zbyt gęste, dodaj trochę więcej oliwy lub wody.
Makaron nakładaj na talerze, dodaj pesto i posyp parmezanem (wskazówka: przed podaniem możesz wszystko dokładnie wymieszać).
Wartości odżywcze (1 porcja): Kcal: 623 | Białko: 16,1 | Węglowodany: 51 | Tłuszcze: 38,6
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu