Go Back

Amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady - chocolate chip cookies

Przygotowanie: 1 h. 10 min.
Wielkość: 24 sztuki
Kalorie (porcja/sztuka): 110kcal

Składniki

  • 180 g mąki pszennej (1 1/4 szklanki - użyłam typ 405)
  • 15 g mąki ziemniaczanej (1 łyżka)
  • 100 g masła lub margaryny
  • 100 g cukru brązowego (1/2 szklanki)
  • 40 g cukru białego (1/5 szklanki)
  • 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
  • 1 jajko
  • 15 g mleka w proszku - pełnotłustego (1 łyżka - można pominąć)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 40 g płatków czekoladowych lub pokruszonej czekolady (użyłam płatków czekoladowych)
  • 4 szt cukierków krówki (można pominąć)

Instrukcja

  • W rondelku rozpuść masło i odstaw je do ostygnięcia.
  • Do miski wsyp wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj.
  • Następnie dodaj do nich rozpuszczone masło i jajko. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  • Cukierki krówki i czekoladę pokrój na małe kawałki i wrzuć je do ciasta.
  • Wymieszaj dokładnie całość i włóż miskę z ciastem do lodówki na 30 minut.
  • Po tym czasie z ciasta formuj kulki (możesz użyć łyżki lub gałki do lodów).
  • Nakładaj kulki na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia w dużych odstępach od siebie (na jedną blaszkę zmieści się 8 kulek). Następnie spłaszcz każdą kulkę.
  • Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz ciastka 10 minut w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem.
  • Po wyjęciu ciastka będą miękkie (takie mają być). Odstaw je do wystygnięcia. Po tym czasie będą gotowe do spożycia.
  • Ciastka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku do 7 dni.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 sztuka): Kcal: 99 | Białko: 1,3 | Węglowodany: 15 | Tłuszcze: 3,9
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu