Go Back

Mini babeczki cytrynowe

Przygotowanie: 1 h. 10 min.
Wielkość: 12 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 220kcal

Składniki

  • 225 g mąki pszennej (1,5 szklanki) użyłam typ 405
  • 150 g masła
  • 100 g śmietany 18% (2 czubate łyżki)
  • 90 g cukru pudru (3/4 szklanki)
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cytryna

lukier

  • 30 g cukru pudru

Instrukcja

  • Masło włóż do miski, dodaj cukier puder i ucieraj do białości.
  • Następnie dodaj jajka i nadal ucieraj, aż do połączenia składników.
  • Po tym czasie sparz cytrynę wrzątkiem i zetrzyj skórkę na najmniejszych oczkach.
  • Dodaj skórkę do utartej masy i włóż śmietanę oraz wyciśnięty sok z całej cytryny.
  • Na koniec dodawaj stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj masę do połączenia składników.
  • Ciasto włóż do foremek na muffinki lub do małych babeczek (masa powinna zajmować 3/4 foremki) . Możesz także użyć jednej formy na babkę lub keksówki.
  • Włóż foremki do nagrzanego piekarnika i piecz je 35 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Jeśli chcesz upiec jedną dużą babkę, to piecz ją 45 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
  • Upieczone babeczki studź na kratce.
  • Przygotuj lukier: 3 łyżki cukru pudru wymieszaj z 2 łyżeczkami soku z cytryny lub wody. Całość dokładnie wymieszaj i następnie polewaj nim wystudzone babeczki.
  • Możesz dodatkowo ozdobić je płatkami jadalnych kwiatów lub skórką pomarańczy itp.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 sztuka): Kcal: 220 | Białko: 3,9 | Węglowodany: 24,2 | Tłuszcze: 12
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu