Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z drożdżami.
Masło rozpuść w rondelku, zdejmij z kuchenki i wlej do niego mleko. Następnie przelej wszystko do miski z mąką (mleko z masłem mają być lekko ciepłe, ale nie gorące). Dodaj cukier i sól.
Wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od rąk (możesz wyrabiać ręcznie lub w robocie kuchennym).
Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i podziel na 6 równych części. Z każdej formuj kulkę, a następnie spłaszcz ją i za pomocą kieliszka lub kciuka zrób dziurkę na środku.
Zagotuj wodę, zanurz w niej każdego bajgla na 20 sekund, a następnie odsącz na ręczniku papierowym.
Ułóż bajgle na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W środek bajgli włóż metalową rurkę lub kieliszek posmarowany olejem (ja użyłam gotowych form).
Żółtko jajka wymieszaj z 2 łyżkami wody i posmaruj nim bajgle, a następnie posyp sezamem, makiem lub czarnuszką.
Włóż bajgle do nagrzanego piekarnika i piecz je 20-22 minut w temperaturze 200 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
Wyjmij bajgle i pozostaw do ostygnięcia. Po tym czasie wyjmij rurki lub kieliszki.