Go Back

Bajgle

Przygotowanie: 2 hrs
Wielkość: 6 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 324kcal

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 7 g drożdży suchych
  • 50 g masła
  • 30 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

dodatkowo

  • 1 żółtko
  • sezam/mak/czarnuszka (do posypania)

Instrukcja

  • Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z drożdżami.
  • Masło rozpuść w rondelku, zdejmij z kuchenki i wlej do niego mleko. Następnie przelej wszystko do miski z mąką (mleko z masłem mają być lekko ciepłe, ale nie gorące). Dodaj cukier i sól.
  • Wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od rąk (możesz wyrabiać ręcznie lub w robocie kuchennym).
  • Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i podziel na 6 równych części. Z każdej formuj kulkę, a następnie spłaszcz ją i za pomocą kieliszka lub kciuka zrób dziurkę na środku.
  • Zagotuj wodę, zanurz w niej każdego bajgla na 20 sekund, a następnie odsącz na ręczniku papierowym.
  • Ułóż bajgle na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W środek bajgli włóż metalową rurkę lub kieliszek posmarowany olejem (ja użyłam gotowych form).
  • Żółtko jajka wymieszaj z 2 łyżkami wody i posmaruj nim bajgle, a następnie posyp sezamem, makiem lub czarnuszką.
  • Włóż bajgle do nagrzanego piekarnika i piecz je 20-22 minut w temperaturze 200 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
  • Wyjmij bajgle i pozostaw do ostygnięcia. Po tym czasie wyjmij rurki lub kieliszki.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 sztuka): Kcal: 324 | Białko: 6,5 | Węglowodany: 41,5 | Tłuszcze: 5,5
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu