Go Back

Ciasto na pizzę

Przygotowanie: 1 h. 20 min.
Wielkość: 1 szt. śr. 32 cm
Kalorie (porcja/sztuka): 130kcal

Składniki

  • 250 g mąki pszennej (1 2/3 szklanki)
  • 3,5 g drożdży suchych (1/2 opakowania)
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki soli

Instrukcja

  • Mąkę wsyp do miski i dodaj do niej drożdże.
  • Następnie dodaj lekko ciepłą wodę, oliwę oraz sól.
  • Wyrabiaj ciasto ręcznie lub w misie miksera do osiągnięcia elastycznego ciasta.
  • Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie rozłóż ciasto na formie do pizzy (użyłam o średnicy 32 cm) lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto jest elastyczne, więc nie musisz go wałkować. Dociśnij dłońmi do brzegów i wyrównaj (pozostaw grubsze ciasto na brzegach).
  • Rozłożone ciasto posmaruj sosem, połóż ser oraz ulubione dodatki.
  • Włóż pizzę do nagrzanego piekarnika i piecz ją 20-25 minut w temperaturze 200 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
  • Po wyjęciu możesz posypać pizzę rukolą itp.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 z 8 porcji): Kcal: 130 | Białko: 3,3 | Węglowodany: 22,5 | Tłuszcze: 2,8
Wartości odżywcze (cała pizza o śr. 32 cm): Kcal: 1043 | Białko: 26,4 | Węglowodany: 180,7 | Tłuszcze: 22,7
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu