Go Back

Drożdżówki z serem

Przygotowanie: 2 hrs 30 min.
Wielkość: 8 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 306kcal

Składniki

ciasto

  • 360 g mąki pszennej (2 1/3 szklanki)
  • 7 g drożdży suchych (lub 25 g świeżych)
  • 150 ml mleka (2/3 szklanki)
  • 50 g masła (1/5 kostki)
  • 40 g cukru pudru (4 łyżki)
  • 1 jajko

masa serowa

  • 250 g twarogu (najlepiej chudego lub półtłustego)
  • 1 żółtko
  • 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
  • 20 g cukru pudru (2 łyżki)
  • skórka z 1/2 cytryny (cytryna sparzona)

dodatkowo

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • 30 g cukru pudru do lukru (3 łyżki)

Instrukcja

ciasto

  • Mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże i wymieszaj. Jeśli używasz świeżych drożdży, przygotuj rozczyn: mleko pogrzej i połącz z drożdżami i cukrem. Dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj, a następnie odstaw na 15 minut.
  • Masło rozpuść w rondelku, zdejmij z kuchenki i wlej do niego mleko. Następnie przelej wszystko do miski z mąką (mleko z masłem mają być lekko ciepłe, ale nie gorące). Dodaj jajko i cukier puder.
  • Wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od rąk (możesz wyrabiać ręcznie lub w robocie kuchennym).
  • Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • W tym czasie przygotuj masę serową.
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i rozwałkuj na duży prostokąt. Posmaruj je przygotowaną masą serową.
  • Następnie złóż ciasto na 3 części: jeden bok złóż do środka i przykryj go drugim.
  • Ciasto pokrój wzdłuż krótszego boku na 8 części i każdą część skręć dwukrotnie.
  • Tak zwinięte drożdżówki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Po tym czasie żółtko jajka wymieszaj z łyżką mleka i nakładaj pędzelkiem na drożdżówki.
  • Włóż drożdżówki do nagrzanego piekarnika i piecz je 20 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
  • Po wyjęciu posmaruj je lukrem: 3 łyżki cukru pudru wymieszaj z 2 łyżeczkami wody.

masa serowa

  • Cytrynę wyparz we wrzątku, a następnie zetrzyj skórkę na drobnych oczkach. Startą skórkę włóż do miski.
  • Dodaj twaróg, cukier puder, cukier waniliowy oraz żółtko.
  • Wszystko wymieszaj do połączenia składników.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 sztuka): Kcal: 306 | Białko: 12,6 | Węglowodany: 48 | Tłuszcze: 7,1
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu