Mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże i wymieszaj. Jeśli używasz świeżych drożdży, przygotuj rozczyn: mleko pogrzej i połącz z drożdżami i cukrem. Dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj, a następnie odstaw na 15 minut.
Masło rozpuść w rondelku, zdejmij z kuchenki i wlej do niego mleko. Następnie przelej wszystko do miski z mąką (mleko z masłem mają być lekko ciepłe, ale nie gorące). Dodaj jajko i cukier puder.
Wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od rąk (możesz wyrabiać ręcznie lub w robocie kuchennym).
Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
W tym czasie przygotuj masę serową.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i rozwałkuj na duży prostokąt. Posmaruj je przygotowaną masą serową.
Następnie złóż ciasto na 3 części: jeden bok złóż do środka i przykryj go drugim.
Ciasto pokrój wzdłuż krótszego boku na 8 części i każdą część skręć dwukrotnie.
Tak zwinięte drożdżówki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie żółtko jajka wymieszaj z łyżką mleka i nakładaj pędzelkiem na drożdżówki.
Włóż drożdżówki do nagrzanego piekarnika i piecz je 20 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
Po wyjęciu posmaruj je lukrem: 3 łyżki cukru pudru wymieszaj z 2 łyżeczkami wody.