Go Back

Gofry wytrawne

Przygotowanie: 1 h.
Wielkość: 8 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 126kcal

Składniki

  • 170 g mąki pszennej (1 1/4 szklanki)
  • 150 ml mleka (3/5 szklanki)
  • 30 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • przyprawy: sól, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem

Instrukcja

  • Masło rozpuść w rondelku.
  • Do miski wsyp mąkę, a następnie dodaj mleko, rozpuszczone masło, jajka, proszek do pieczenia i sól.
  • Całość zmiksuj na jednolitą masę.
  • Na koniec dodaj pozostałe przyprawy (możesz wykorzystać swoje ulubione, ja użyłam suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem).
  • Odstaw ciasto na około 30 minut (dzięki temu będzie się lepiej z nim pracować).
  • Nagrzej gofrownicę. Przed pierwszym nalaniem ciasta, posmaruj kratki olejem (później nie będzie to konieczne).
  • Wylewaj ciasto na nagrzaną gofrownicę i zapiekaj do momentu, aż będą gotowe (czas będzie zależny od urządzenia).
  • Gotowe gofry studź na kratce (dzięki temu będą chrupiące).
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 sztuka): Kcal: 126 | Białko: 4,8 | Węglowodany: 16,8 | Tłuszcze: 4,6
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu