Go Back

Frittata

Przygotowanie: 30 min.
Wielkość: 2 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 349kcal

Składniki

  • 4 jajka
  • 60 ml mleka (4 łyżki - użyłam 1,5%)
  • 120 g pomidorków koktajlowych (ok. 6-8 sztuk)
  • 30 g tartej mozzarelli lub sera żółtego
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 4 plastry salami lub szynki
  • 20 g tartego parmezanu do posypania (2 łyżki, opcjonalnie)
  • przyprawy: pieprz, sól, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem

Instrukcja

  • Jajka wbij do miski i roztrzep, dodaj do nich mleko i przyprawy (szczypta soli, szczypta pieprzu, łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem) . Całość wymieszaj.
  • Pomidorki pokrój w plastry, a salami w małe kawałki. Bazylię posiekaj drobno.
  • Połowę pomidorków, salami, bazylię i mozzarellę dodaj do miski z jajkami. Wszystko wymieszaj.
  • Następnie przelej całość do formy do zapiekania (ja użyłam formy do tarty o średnicy 20 cm).
  • Pozostałe pomidorki poukładaj na wierzchu i posyp mozzarellą.
  • Włóż formę do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
  • Przed podaniem posyp parmezanem. Można podawać z sosami.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 porcja): Kcal: 349 | Białko: 25,9 | Węglowodany: 5,5 | Tłuszcze: 23,9
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu