Go Back

Fit kostka jagodowa

Przygotowanie: 30 min.
Wielkość: 9 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 67kcal

Składniki

  • 400 ml mleczka kokosowego 5-7 %
  • 150 g mrożonych jagód (lub malin)
  • 3 łyżki erytrytolu (lub innego słodzidła: miód, syrop klonowy, syrop z agawy, ksylitol)
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki agar-agar lub żelatyny
  • 50 g mascarpone do dekoracji (opcjonalnie)
  • kilka sztuk świeżych borówek do dekoracji (opcjonalnie)

Instrukcja

  • Mleczko kokosowe wlej do garnka i podgrzej (około 3-4 minut).
  • Następnie dodaj do niego jagody i gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając (około 8 minut). Do całości dodaj wyciśnięty sok z połowy cytryny.
  • Zdejmij garnek z kuchenki i zblenduj masę, aby jagody były dobrze rozdrobnione.
  • Na koniec dodaj agar-agar i ponownie zblenduj lub dokładnie wymieszaj.
  • Gotową masę przelej do formy/ blaszki (ja użyłam o wymiarach 16 cm na 18 cm).
  • Pozostaw do ostygnięcia, a po tym włóż do lodówki na kilka godzin.
  • Po wyjęciu z lodówki pokrój na kawałki. Na górę możesz dodać mascarpone (za pomocą rękawa cukierniczego i ozdobnej końcówki) oraz borówki.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 porcja z mascarpone): Kcal: 67 | Białko: 0,6 | Węglowodany: 4,2 | Tłuszcze: 5,1
Wartości odżywcze (1 porcja bez mascarpone): Kcal: 46 | Białko: 0,4 | Węglowodany: 4,0 | Tłuszcze: 3,0
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu