Go Back

Domowa granola

Przygotowanie: 40 min.
Wielkość: 6 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 213kcal

Składniki

  • 110 g płatków owsianych (1 szklanka)
  • 3 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 50 g słonecznika
  • 30 g rodzynek
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 50 g orzechów nerkowca lub włoskich
  • 20 g wiórków kokosowych
  • 20 g blanszowanych migdałów w płatkach

Instrukcja

  • Orzechy, rodzynki i żurawinę pokrój na mniejsze kawałki. Wsyp je do miski.
  • Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
  • Wysyp przygotowaną mieszankę na blaszkę (użyłam o wymiarach 22 cm na 22 cm), wyłożoną papierem do pieczenia i rozłóż równomiernie.
  • Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz granolę 25 minut w temperaturze 160 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Co kilka minut wymieszaj mieszankę, żeby równomiernie się upiekła.
  • Gotową granolę wystudź. Przełóż ją do słoika lub szczelnego pojemnika i przetrzymuj do 14 dni. Podawaj z jogurtem, mlekiem lub owocami.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 porcja, ok. 50 g): Kcal: 213 | Białko: 5,6 | Węglowodany: 26,9 | Tłuszcze: 9,6
Cała granola ma 385 g, 1 porcja 48 g. 
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu