Go Back

Tort z frużeliną malinową i wafelkami

Przygotowanie: 2 hrs
Wielkość: 1 tort o śr. 19 cm
Kalorie (porcja/sztuka): 450kcal

Składniki

Frużelina malinowa

  • 180 g mrożonych malin
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki agar-agar

Krem z frużeliną malinową

  • 100 g frużeliny malinowej
  • 200 g śmietanki kremówki 36 %
  • 100 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru

Krem z wafelkami

  • 2 batony typu lion (86 g)
  • 2 duże wafelki toffi typu grześki lub estella (72 g)
  • 200 g śmietanki kremówki 36%
  • 100 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru

Krem do tynkowania milky way

  • 50 ml mleka zwykłego (użyłam 2%)
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g miękkiego masła
  • 160 g mleka w proszku (pełnotłustego, użyłam łaciate, 27 %)

Nasączanie tortu

  • 300 ml wody
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki cukru

Instrukcja

Frużelina malinowa

  • Do garnka włóż mrożone maliny gotuj je na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj do nich cukier i mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści, a maliny się rozpadną. Na koniec dodaj 2 łyżeczki agar-agar lub żelatyny i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia (możesz użyć także gotowej frużeliny).

Krem z frużeliną malinową

  • Do miski włóż śmietankę, mascarpone, 1 łyżkę cukru pudru i przygotowaną frużelinę malinową. Wszystko miksuj do uzyskania jednolitego kremu.

Krem z wafelkami

  • Batony i wafelki pokrój na drobne kawałki.
  • Do miski włóż śmietankę, mascarpone i cukier puder. Miksuj do połączenia składników.
  • Następnie dodaj do kremu wafelki i dokładnie wymieszaj.
  • * wafelki zmiękną w kremie, dzięki czemu ich struktura będzie niewyczuwalna i nadadzą smaku

Krem do tynkowania milky way

  • W rondelku pogrzej mleko i dodaj do niego cukier, a następnie odstaw do ostygnięcia.
  • Do miski włóż masło i miksuj je na jasną, puszystą masę. Może to potrwać do około 8 minut.
  • Następnie do masła dodawaj stopniowo mleko z cukrem i nadal miksuj.
  • Na koniec dodawaj po łyżce mleko w proszku. Miksuj kilka minut, aż masa będzie jednolita.
  • Do kremu możesz dodać barwniki spożywcze lub np. kakao, gdy chcesz zmienić jego kolor.
  • Jeśli chcesz pokryć tort białym kremem, polecam dodać biały barwnik spożywczy, ponieważ sam krem jest lekko żółtawy.

Nasączanie tortu

  • Do zimnej wody dodaj wyciśnięty sok z cytryny oraz cukier, a następnie dokładnie wymieszaj. Zamiast wody możesz użyć także herbaty.

Składanie tortu

  • Gotowy biszkopt podziel na 3 równe części.
  • Jedną część włóż na spód rantu. Nasącz biszkopt 100 ml wody z cukrem i cytryną.
  • Na nasączony biszkopt włóż krem z frużeliną malinową i wyrównaj.
  • Następnie nałóż drugi blat biszkoptu i ponownie nasącz 100 ml wody z cukrem i cytryną.
  • Na nasączony biszkopt włóż krem z wafelkami i wyrównaj.
  • Zakryj całość ostatnim blatem, a następnie go nasącz.
  • Całość włóż do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • Po tym czasie otwórz rant i wyjmij tort.
  • Na koniec otynkuj tort kremem milky way i ozdób według uznania.
  • Włóż tort do lodówki na minimum 3 godziny do całkowitego zastygnięcia kremu.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 z 16 porcji): Kcal: 450 | Białko: 8,2 | Węglowodany: 39 | Tłuszcze: 29,5
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu