Białka oddziel od żółtek i przelej je do misy miksera.
Do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj je na najwyższych obrotach około 2 minut, aż staną się sztywne. Trzeba uważać, żeby nie przebić białek, tzn. żeby nie powstawały grudki.
Cały czas miksując, do ubitych białek dodawaj po łyżce cukier puder. Kolejną łyżkę cukru pudru dodaj, gdy pierwsza całkowicie się rozpuści. Postępuj tak do całkowitego zużycia cukru pudru (może to trwać do około 12 minut).
Następnie do masy dodawaj po jednym żółtku i ubijaj do połączenia. Po tym wyłącz mikser.
Wymieszaj mąkę pszenną z ziemniaczaną i wsyp do ubitej masy. Wymieszaj szpatułką do połączenia składników. Dokładnie i energicznie wymieszaj dół, ponieważ mąka opadnie na dno. Nie mieszaj biszkoptu zbyt długo, żeby masa pozostała puszysta.
Gotowe ciasto wylej do tortownicy (lub rantu) o średnicy 19 cm i włóż do nagrzanego piekarnika.
Piecz biszkopt 45 minut w temperaturze 160 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
Po wyjęciu upuść biszkopt na podłogę z wysokości około 20 cm lub uderz nim kilka razy o blat. Dzięki temu biszkopt stanie się równy.
Pozostaw biszkopt do całkowitego wystygnięcia. Przed wyjęciem biszkoptu, oddziel go nożem od brzegów tortownicy lub rantu. Na koniec odwróć biszkopt do góry dnem, dzięki temu będzie równy.