Do garnka włóż masło, cukier, miód, przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Podgrzewaj na małym ogniu do połączenia składników, co jakiś czas mieszając.
Następnie przełóż otrzymaną masę do miski i dodaj do masy jajka i mleko. Wszystko wymieszaj.
Na koniec dodaj do miski mąkę oraz sodę i proszek do pieczenia.
Miksuj masę do połączenia składników.
Wylej masę (będzie rzadka) do prostokątnej formy o wymiarach 12 cm na 35 cm.
Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz piernik 40 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Po tym czasie przekrój ciasto na pół i przełóż powidłami. Następnie przykryj jeden kawałek ciasta drugim.
Polej piernik polewą i posyp migdałami. Odstaw do zastygnięcia polewy.