Go Back

Piernik

Przygotowanie: 1 h. 20 min.
Wielkość: 12 kawałków
Kalorie (porcja/sztuka): 226kcal

Składniki

ciasto

  • 200 g mąki pszennej (typ 405)
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 100 g płynnego miodu (4 łyżki)
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

polewa

  • 100 g śmietanki 36 %
  • 50 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)

dodatkowo

  • 20 g migdałów blanszowanych (do posypania)
  • 100 g powideł śliwkowych (do przełożenia piernika)

Instrukcja

ciasto

  • Do garnka włóż masło, cukier, miód, przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Podgrzewaj na małym ogniu do połączenia składników, co jakiś czas mieszając.
  • Następnie przełóż otrzymaną masę do miski i dodaj do masy jajka i mleko. Wszystko wymieszaj.
  • Na koniec dodaj do miski mąkę oraz sodę i proszek do pieczenia.
  • Miksuj masę do połączenia składników.
  • Wylej masę (będzie rzadka) do prostokątnej formy o wymiarach 12 cm na 35 cm.
  • Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz piernik 40 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
  • Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  • Po tym czasie przekrój ciasto na pół i przełóż powidłami. Następnie przykryj jeden kawałek ciasta drugim.
  • Polej piernik polewą i posyp migdałami. Odstaw do zastygnięcia polewy.

polewa

  • Śmietankę i czekoladę włóż do garnka i podgrzewaj. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 kawałek): Kcal: 226 | Białko: 4,7 | Węglowodany: 22,6 | Tłuszcze: 12,8
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu