Go Back

Wieniec cynamonowy

Przygotowanie: 2 hrs 30 min.
Wielkość: 6 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 511kcal

Składniki

ciasto

  • 500 g mąki pszennej (typ 405)
  • 200 ml mleka (3/4 szklanki)
  • 60 g masła
  • 7 g drożdży suchych
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

nadzienie

  • 70 g cukru brązowego (4 łyżki)
  • 60 g masła
  • 2 łyżeczki cynamonu

Instrukcja

ciasto

  • Do miski wsyp mąkę oraz drożdże, a następnie wymieszaj.
  • W garnuszku rozpuść masło i wymieszaj je z mlekiem. Dodaj do mąki.
  • Następnie dodaj jajka i 2 łyżeczki cukru waniliowego.
  • Wszystkie składniki wyrabiaj w misie lub ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta.
  • Gotowe ciasto przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na blat i podziel na tyle części, ile chcesz otrzymać wieńców (z podanych składników możesz otrzymać 2 duże wieńce albo 6 małych albo 1 duży i 3 małe). Każdą część rozwałkuj na cienki prostokąt, a następnie rozsmaruj na nim nadzienie.
  • Zawiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Następnie przetnij rulon na pół i złóż naprzemiennie w warkocz tak, aby rozcięte ciasto było na wierzchu.
  • Z warkocza uformuj okrągły wieniec.
  • Gotowe wieńce ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Włóż wieńce do nagrzanego piekarnika i piecz je 20 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
  • Po wyjęciu możesz dodatkowo posypać wieńce cukrem pudrem albo polać lukrem.

nadzienie

  • W garnku rozpuść masło. Przelej je do miski i następnie dodaj cukier oraz cynamon.
  • Całość dokładnie wymieszaj.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 sztuka z 6): Kcal: 511 | Białko: 12,4 | Węglowodany: 76,2 | Tłuszcze: 17,6
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu