Do miski wsyp mąkę oraz drożdże, a następnie wymieszaj.
W garnuszku rozpuść masło i wymieszaj je z mlekiem. Dodaj do mąki.
Następnie dodaj jajka i 2 łyżeczki cukru waniliowego.
Wszystkie składniki wyrabiaj w misie lub ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta.
Gotowe ciasto przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat i podziel na tyle części, ile chcesz otrzymać wieńców (z podanych składników możesz otrzymać 2 duże wieńce albo 6 małych albo 1 duży i 3 małe). Każdą część rozwałkuj na cienki prostokąt, a następnie rozsmaruj na nim nadzienie.
Zawiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Następnie przetnij rulon na pół i złóż naprzemiennie w warkocz tak, aby rozcięte ciasto było na wierzchu.
Z warkocza uformuj okrągły wieniec.
Gotowe wieńce ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Włóż wieńce do nagrzanego piekarnika i piecz je 20 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
Po wyjęciu możesz dodatkowo posypać wieńce cukrem pudrem albo polać lukrem.