Go Back

Pierniczki

Przygotowanie: 2 hrs
Wielkość: 60 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 54kcal

Składniki

Pierniczki

  • 500 g mąki pszennej (typ 405)
  • 150 g płynnego miodu
  • 100 g cukru pudru
  • 80 g masła
  • 20 g przyprawy do piernika (1 opakowanie)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody

Lukier królewski

  • 1 białko jajka
  • 120 g cukru pudru (1 szklanka)
  • barwniki spożywcze (opcjonalnie)
  • kolorowe posypki (opcjonalnie)

Instrukcja

Pierniczki

  • Do miski wsyp mąkę, dodaj miód i wymieszaj.
  • Następnie dodaj jajko, masło, przyprawę do piernika i sodę. Wyrabiaj ciasto mikserem lub ręcznie do uzyskania jednolitej, zwartej masy.
  • Gotowe ciasto wyłóż na blat oprószony mąką i podziel na 3 części.
  • Każdą część rozwałkuj i wykrawaj wzory.
  • Na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia układaj wkrojone pierniczki.
  • Piecz pierniczki 8 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
  • Odstaw pierniczki do wystygnięcia.
  • Udekoruj według swoich preferencji.

Lukier królewski

  • Do miski włóż cukier puder oraz białko jajka. Ubijaj mikserem do dokładnego połączenia składników. Możesz regulować gęstość lukru dodając więcej lub mniej cukru pudru.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 sztuka - bez lukru): Kcal: 54 | Białko: 1 | Węglowodany: 9,8 | Tłuszcze: 1,1
*wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od tego ile zrobisz pierników (możesz mieć inne kształty itp.)
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu