Go Back

Sałatka śledziowa z porem

Przygotowanie: 30 min.
Wielkość: 6 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 230kcal

Składniki

  • 380 g filetów śledziowych a'la matjas
  • 110 g kukurydzy konserwowej (1/2 puszki)
  • 4 jajka
  • 1 duży por
  • 2 łyżki majonezu
  • przyprawy: pieprz, sól

Instrukcja

  • Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz i pokrój w kostkę.
  • Filety śledziowe włóż do miski i zalej zimną wodą (żeby pozbyć się słonego smaku). Odstaw na 5 minut.
  • Pora pokrój na cienkie okręgi, a następnie na ćwiartki.
  • Włóż pora do miski i zalej wrzątkiem, a po 5 minutach odcedź (jeśli lubisz wyrazisty smak pora, pomiń ten punkt).
  • Wyjmij filety, osusz je z wody i pokrój w kostkę.
  • Do miski włóż pokrojone filety, jajka, por, kukurydzę, majonez i przyprawy.
  • Całość wymieszaj do połączenia składników.
  • Gotową sałatkę włóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 porcja): Kcal: 230 | Białko: 14,1 | Węglowodany: 6,1 | Tłuszcze: 16,6
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu