Go Back

3 bit bez pieczenia

Przygotowanie: 1 h.
Wielkość: 24 kawałki
Kalorie (porcja/sztuka): 352kcal

Składniki

  • 250 g herbatników
  • 500 g kajmaku (1 puszka)
  • 2 szt kremu karpatka do gotowania
  • 100 g masła
  • 1 l mleka
  • 100 g krakersów
  • 600 g śmietanki 30 % lub 36 %
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g mlecznej czekolady

Instrukcja

  • Spód blachy o wymiarach 40 cm na 25 cm wyłóż herbatnikami. Tam gdzie nie zmieszczą się całe, dotnij kawałki.
  • Na warstwę herbatników wyłóż kajmak i rozprowadź na całości.
  • Na kajmak ułóż drugą warstwę herbatników.
  • W garnku zagotuj 500 ml mleka, a pozostałe 500 ml wymieszaj razem z proszkami do zrobienia kremu karpatka. Do gotującego się mleka wlej mieszankę. Co jakiś czas mieszaj, żeby się nie przypaliła. Gdy krem zrobi się gęsty, zdejmij garnek z kuchenki. Przełóż gorący krem do miski albo pozostaw w garnku i dodaj do niego masło. Miksuj na najwyższych obrotach do całkowitego połączenia składników (wskazówka: polecam dodać masło do gorącego kremu, dzięki temu nie powstaną grudki).
  • Gotowy krem wylej na warstwę herbatników.
  • Następnie przykryj krem warstwą krakersów i odstaw ciasto do wystygnięcia.
  • Do miski wlej śmietanki i ubijaj je na najwyższych obrotach. Do ubitych śmietanek dodawaj stopniowo cukier puder. Miksuj do połączenia składników (wskazówka: jeśli kremówka nie ubije się tak jak powinna – będzie zbyt rzadka, możesz dodać łyżkę sera mascarpone, który zagęści masę).
  • Gotową śmietankę wyłóż na warstwę krakersów. Wyrównaj za pomocą łyżki.
  • Czekoladę zetrzyj na najmniejszych oczkach. Posyp nią warstwę ze śmietanką.
  • Gotowe ciasto włóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 kawałek): Kcal: 352 | Białko: 6,4 | Węglowodany: 37,2 | Tłuszcze: 19,8
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu