Go Back

Sernik snickers

Przygotowanie: 1 h. 40 min.
Wielkość: 16 kawałków
Kalorie (porcja/sztuka): 466kcal

Składniki

Spód

  • 180 g kakaowych herbatników
  • 80 g masła
  • 10 g cukru pudru (1 łyżka)

Masa

  • 1 kg twarogu sernikowego (Mój Ulubiony lub Piątnica)
  • 200 g śmietanki 36 %
  • 4 jajka L lub 5 M
  • 100 g cukru pudru
  • 120 g solonych orzeszków ziemnych
  • 250 g kajmaku (1/2 puszki)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 35 g waniliowego budyniu bez cukru (1 opakowanie)

Dodatkowo

  • 250 g kajmaku (1/2 puszki)
  • 3 batony snickers do dekoracji

Instrukcja

Spód

  • Herbatniki zmiel na pył, a masło rozpuść w garnku.
  • W misce połącz ze sobą zmielone herbatniki, rozpuszczone masło oraz łyżkę cukru pudru.
  • Spód tortownicy o średnicy 26 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż wymieszane herbatniki z masłem i cukrem pudrem. Dociśnij i wyrównaj całość.
  • Tak przygotowany spód włóż do lodówki na czas przygotowania masy.

Masa

  • Orzeszki rozdrobnij blenderem lub nożem, a czekoladę zetrzyj na najmniejszych oczkach.
  • Do miski włóż składniki na masę (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej): ser z wiaderka, śmietankę 36 %, jajka, budyń, cukier puder, 250 g kajmaku, rozdrobnione orzeszki i startą czekoladę. Całość miksuj tylko do połączenia składników
  • Wyjmij tortownicę z lodówki i wylej masę na wcześniej przygotowany spód. Wyrównaj za pomocą łyżki.
  • Wstaw tortownicę do nagrzanego piekarnika i piecz sernik 60 minut w temperaturze 160 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
  • Wyjmij sernik z piekarnika i studź do momentu otrzymania temperatury pokojowej.
  • Pozostałą część kajmaku (250 g) włóż do garnka i zagrzej na małym ogniu, aż masa zrobi się rzadka. Następnie wylej kajmak na górę sernika.
  • Na koniec pokrój batony snickers i ułóż je na brzegach sernika. Możesz posypać dodatkowo solonymi orzeszkami.
  • Wstaw sernik do lodówki na kilka godzin przed podaniem, najlepiej na całą noc. Przed wyjęciem sernika z tortownicy polecam odkroić go nożem od blachy, zapobiegnie to pęknięciu i będzie się łatwiej kroić.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 kawałek): Kcal: 466 | Białko: 14,1 | Węglowodany: 46,3 | Tłuszcze: 24,7
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu