Domowe fit raffaello
Kalorie (porcja/sztuka): 40kcal
- 100 g suchej kaszy jaglanej (1/3 szklanki, zważona przed ugotowaniem)
- 250 ml mleka zwykłego lub kokosowego, migdałowego (1 szklanka)
- 50 g wiórków kokosowych
- 40 g erytrytolu (można użyć zamiennie miodu, syropu klonowego)
- 1 kropla aromatu migdałowego (opcjonalnie)
Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą, włóż do garnka i zalej szklanką mleka. Kaszę możesz ugotować także na wodzie zamiast mleka.
Gotuj na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie mleko (mieszaj co jakiś czas).
Ugotowaną kaszę włóż do blendera. Dodaj do niej 30 g wiórków kokosowych, erytrytol i aromat migdałowy. Całość zblenduj na jednolitą masę.
Z gotowej masy formuj kulki, a następnie obtaczaj je w pozostałych wiórkach kokosowych.
Gotowe kulki włóż do lodówki na minimum 2 godziny. Kulki przechowuj w lodówce.