Go Back

Wigilijne uszka z grzybami

Przygotowanie: 2 hrs
Wielkość: 100 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 24kcal

Składniki

Farsz

  • 40 g suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 100 g masła
  • przyprawy: sól, pieprz

Ciasto

  • 320 g mąki pszennej (2 szklanki, typ 405)
  • 180 ml gorącego mleka (3/4 szklanki)
  • 40 g masła (2 łyżki)
  • szczypta soli

Instrukcja

Farsz

  • Grzyby włóż na sitko i zalej wrzątkiem. Włóż grzyby do garnka i zalej wodą. Gotuj 30 minut na małym ogniu.
  • Cebulkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na zimną patelnię włóż kawałek masła oraz pokrojoną cebulkę. Smaż do momentu, aż cebulka będzie przypieczona.
  • Gotowe grzyby odcedź i wystudź. Następnie pokrój bardzo drobno (możesz zmielić).
  • Do miski włóż grzyby oraz gotową cebulkę z tłuszczem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

Ciasto

  • Wszystkie składniki połącz w misce lub na blacie (mleko musi być gorące). Wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej, elastycznej masy. Odstaw ciasto na 10 minut.
  • Podziel ciasto na 3 części i rozwałkuj po kolei. Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj kółka za pomocą kieliszka. Pozostałe ciasto zostaw przykryte, żeby nie wyschło.
  • Na każde kółko nakładaj odrobinę farszu i zaklej jak pierogi. Na koniec złóż uszko wokół palca i sklej końce.
  • Gotowe uszka układaj na blacie i zakrywaj ściereczką.
  • Zagotuj wodę z odrobiną soli. Do gotującej się wody wrzucaj partiami uszka i wyciągaj je po 2 minutach od wypłynięcia.
  • Ważne! Jeśli chcesz zamrozić uszka, to nie gotuj ich. Układaj surowe uszka na tacce w odstępach od siebie i wkładaj je do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie przełóż je do worka. Po wyjęciu zagotuj je tak samo jak uszka świeże.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 sztuka): Kcal: 24 | Białko: 0,5 | Węglowodany: 2,6 | Tłuszcze: 1,2
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu