Go Back

Barszcz na zakwasie

Przygotowanie: 1 h. 30 min.
Wielkość: 8 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 50kcal

Składniki

  • 4 buraki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 mały por
  • 1/2 korzenia selera
  • 10 g suszonych grzybów
  • 2 l wody
  • 500 ml zakwasu z buraków
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu

Instrukcja

  • Wszystkie warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i przypal skórkę.
  • Włóż obrane warzywa do garnka. Dodaj przyprawy i zalej wszystko 2 litrami wody.
  • Gotuj wywar na małym ogniu przez 60 minut.
  • Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i przelej jego zawartość przez sitko do innego garnka, aby został sam barszcz bez warzyw.
  • Przelany barszcz postaw znów na kuchence i podgrzewaj. Dolej do niego 500 ml zakwasu z buraków.
  • Pamiętaj, że barszczu z zakwasem nie można ponownie zagotować, ponieważ straci swój kolor i aromat. Barszcz z zakwasem można wyłącznie podgrzewać.
  • Gotowy barszcz podawaj z uszkami.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 porcja): Kcal: 50 | Białko: 2,6 | Węglowodany: 11,1 | Tłuszcze: 0,4
*kcal wyliczone z uwzględnieniem warzyw
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu