Go Back

Paszteciki z kapustą i grzybami

Przygotowanie: 2 hrs
Wielkość: 60 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 47kcal

Składniki

Farsz

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 40 g suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 100 g masła
  • przyprawy: pieprz, sól

Ciasto

  • 320 g mąki pszennej (2 szklanki, użyłam typ 405)
  • 125 g ciepłej wody (1/2 szklanki)
  • 100 g masła
  • 7 g suchych drożdży (1 opakowanie)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki sezamu

Instrukcja

Farsz

  • Kapustę włóż go garnka i zalej wodą. Gotuj 30 minut na małym ogniu, aż kapusta zmięknie.
  • Grzyby włóż na sitko i zalej wrzątkiem. Następnie włóż je do garnka, zalej wodą i gotuj 30 minut.
  • Cebulkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na zimną patelnię włóż kawałek masła oraz pokrojoną cebulkę (taki sposób zapobiega przypaleniu cebulki). Smaż do momentu, aż cebulka będzie przypieczona.
  • Gotową kapustę i grzyby odcedź i wystudź. Następnie pokrój bardzo drobno (możesz także zmielić).
  • Do miski włóż pokrojoną kapustę, grzyby oraz gotową cebulkę z tłuszczem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

Ciasto

  • Mąkę włóż do miski, dodaj drożdże i wymieszaj.
  • Następnie dodaj jajko, roztopione masło, sól oraz wodę.
  • Wyrabiaj ciasto w misie lub na blacie. Ciasto powinno być elastyczne i nie przywierać do dłoni.
  • Ciasto zakryj ściereczką i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i wytnij z niego prostokąt.
  • Na początku prostokąta układaj farsz i zawijaj w rulon, który po zawinięciu odetnij od reszty ciasta (patrz zdjęcie poniżej).
  • Każdy rulon pokrój na małe kawałki, które układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Żółtko wymieszaj z łyżką mleka. Za pomocą pędzelka posmaruj każdy pasztecik, a następnie posyp sezamem.
  • Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut w temperaturze 200 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
  • Paszteciki podawaj na ciepło lub zimno, najlepiej w towarzystwie barszczu.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 sztuka): Kcal: 47 | Białko: 1 | Węglowodany: 4,4 | Tłuszcze: 2,7
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu