W misce wymieszaj mąkę z miodem.
Następnie dodaj masło, jajko, przyprawę do piernika, cukier puder i sodę. Wyrabiaj ciasto w misie miksera lub ręcznie.
Odstaw ciasto do zamrażalnika na 15 minut.
Przygotuj szablony do domku i wytnij każdy element. Ja dodatkowo zrobiłam komin, drzwiczki, okiennice i girlandy nad drzwi.
Wyjmij ciasto i rozwałkuj na blacie (podsyp mąką).
Na cieście układaj przygotowane elementy i delikatnie je wycinaj.
Każdy element ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej mąką.
Jeśli chcesz mieć w oknach witrażyki, to rozkrusz landrynki i wysyp je w miejsce okien na kawałku ściany, ułożonej na blaszce.
Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz pierniki 10-12 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez temoobiegu).
Po wyjęciu poczekaj aż elementy wystygną. W tym czasie przygotuj lukier – do miski wsyp szklankę cukru pudru i 2 łyżki wody. Wymieszaj do uzyskania lukru (gęstość lukru dopasuj ilością wody).
Każdy element domku udekoruj według uznania, a następnie odstaw do wyschnięcia lukru. Polecam składać domek kolejnego dnia.