Go Back

Kruche ciastka z okienkiem

Przygotowanie: 2 hrs
Wielkość: 20 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 78kcal

Składniki

Kruche ciastka

  • 180 g mąki pszennej (użyłam typ 405)
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli

Konfitura malinowa

  • 150 g mrożonych malin
  • 50 g erytrytolu lub cukru
  • 1 łyżeczka agar-agar lub żelatyny

Instrukcja

Kruche ciastka

  • Masło utrzyj z cukrem pudrem jasną masę.
  • Następnie dodaj mąkę, szczyptę soli i wyrabiaj ciasto ręcznie lub w misie miksera.
  • Jeśli ciasto będzie zbyt klejące, dodaj odrobinę więcej mąki.
  • Uformuj ciasto w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 20 minut do zamrażarki.
  • Po wyjęciu rozwałkuj ciasto i wykrawaj ciasteczka. Ciastka podziel na dwie części: połowę ciastek zostaw w całości, a w pozostałych wykrawaj małe środki (wskazówka: polecam wykrawać całe ciastka, a środki bezpośrednio na blaszce, Dzięki temu ciastka nie zepsują się przy przenoszeniu na blaszkę).
  • Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do rozgrzanego piekarnika i piecz 8-10 minut w temperaturze 160 stopni C bez termoobiegu (do zarumienienia).
  • Przygotuj ulubiony dżem do wypełnienia ciastek albo przygotuj konfiturę malinową.
  • Wyjmij ciasteczka z piekarnika i część z okienkami posyp cukrem pudrem.
  • Na pełne ciastka nakładaj po łyżeczce dżemu lub konfitury malinowej i zakrywaj drugim ciastkiem z okienkiem.
  • Ciastka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Konfitura malinowa:

  • Maliny włóż do garnuszka i podgrzewaj na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia.
  • Dodaj erytrytol lub cukier i wymieszaj. Gotuj przez około 5 minut, aż maliny się rozpadną.
  • Po tym czasie przelej zawartość garnka przez sitko, żeby pozbyć się pestek.
  • Ponownie zagrzej część bez pestek i dodaj do niej agar-agar lub żelatynę. Wymieszaj i odstaw.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 sztuka z konfiturą, posypana cukrem pudrem): Kcal: 78 | Białko: 1 | Węglowodany: 10,3 | Tłuszcze: 3,7
Wartości odżywcze (1 sztuka bez dodatków): Kcal: 72 | Białko: 0,9 | Węglowodany: 9 | Tłuszcze: 3,7
*do konfitury malinowej użyłam erytrytolu oraz agar-agar
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu