Go Back

Brownie z ciecierzycy

Przygotowanie: 1 h. 20 min.
Wielkość: 15 kawałków
Kalorie (porcja/sztuka): 169kcal

Składniki

  • 480 g ciecierzycy konserwowej (2 puszki po odsączeniu)
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 2 banany
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 100 g erytrytolu lub innego słodzidła (1/2 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g malin (lub innych owoców)
  • 100 g czekolady mlecznej (1 tabliczka)
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Instrukcja

  • Ciecierzycę wysyp na sitko i opłucz wodą.
  • Ciecierzycę, jajka, masło, banany, kakao i erytrtol zblenduj na jednolitą masę. Następnie dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
  • Wlej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ja użyłam o wymiarach 30 cm na 20 cm).
  • Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu).
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj łyżkę oleju kokosowego. Dokładnie wymieszaj (wskazówka: jeśli czekolada źle się rozpuści i powstaną grudki, dodaj łyżkę mleka).
  • Wyjmij ciasto z piekarnika i polej je rozpuszczoną czekoladą. Na wierzchu poukładaj maliny.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 kawałek): Kcal: 169 | Białko: 5,5 | Węglowodany: 14,2 | Tłuszcze: 10
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu