Go Back

Zupa tajska z mleczkiem kokosowym

Przygotowanie: 40 min.
Wielkość: 4 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 360kcal

Składniki

  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 100 g makaronu ryżowego nitki
  • 6 pieczarek
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 filet z kurczaka (200 g)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 limonka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • przyprawy: imbir, curry, pieprz, kolendra (opcjonalnie, do posypania)

Instrukcja

  • Do garnka włóż przeciśnięty czosnek i podsmaż go chwilę na łyżce oleju.
  • Kurczaka pokrój w drobne kawałki i dodaj do czosnku. Smaż do momentu, gdy kurczak zmieni kolor na jasny.
  • Paprykę pokrój w cienkie paski, a pieczarki w małe kawałki.
  • Do kurczaka dodaj paprykę, pieczarki oraz łyżeczkę imbiru, curry oraz łyżkę sosu sojowego.
  • Po 5 minutach dodaj litr bulionu warzywnego i mleczko kokosowe. Wszystko wymieszaj.
  • Gotuj zupę 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj wyciśnięty sok z limonki i ponownie dokładnie wymieszaj.
  • Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja użyłam makaronu bez gotowania, który wystarczy zalać wrzątkiem i poczekać około 5 minut).
  • Gotowy makaron dodaj do zupy lub nakładaj bezpośrednio do talerzy.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 360 | Białko: 17,2 | Węglowodany: 54,4 | Tłuszcze: 9
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu