Go Back

Pudding z tapioki z karmelizowanym jabłkiem

Przygotowanie: 1 h. 30 min.
Wielkość: 2 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 283kcal

Składniki

  • 50 g tapioki granulowanej
  • 500 ml mleka zwykłego 1,5 % (lub kokosowego, migdałowego, ryżowego)
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka erytrytolu (lub innego słodzidła)
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżka cynamonu

Instrukcja

  • Tapiokę wsyp do garnka i zalej mlekiem. Odstaw na 1 godzinę.
  • Po tym czasie dodaj 1 łyżkę erytrytolu i wymieszaj.
  • Następnie gotuj całość na małym ogniu przez około 15 minut (kulki tapioki zrobią się przeźroczyste).
  • W tym czasie obierz i pokrój jabłko. Włóż je na rozgrzaną patelnię i dodaj pół łyżeczki cynamonu oraz łyżkę cukru brązowego. Smaż około 5 minut, aż cukier zacznie się ciągnąć.
  • Ugotowaną tapiokę podziel na 2 części. Do jednej dodaj pozostały cynamon i wymieszaj (możesz pominąć ten krok i nie dzielić tapioki).
  • Nakładaj pudding do szklanek lub słoiczków: najpierw warstwa z cynamonem, następnie druga bez cynamonu, a na samą górę jabłka.
  • Podawaj od razu lub wstaw do lodówki (deser smakuje zarówno na ciepło i zimno).

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 283 | Białko: 8,9 | Węglowodany: 55 | Tłuszcze: 3,9
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu