Go Back

Placuszki pizzowe

Przygotowanie: 40 min.
Wielkość: 14 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 118kcal

Składniki

  • 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 250 ml mleka (1 szklanka)
  • 2 jajka
  • 160 g pieczarek (ok. 8 sztuk)
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 100 g sera żółtego
  • 75 g kukurydzy konserwowej (1/3 puszki)
  • 5 plasterków salami lub szynki
  • przyprawy: do pizzy, sól, pieprz, papryka słodka

Instrukcja

  • Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  • Pieczarki oraz ser zetrzyj na tarce.
  • Następnie pokrój drobno salami i paprykę.
  • Do miski włóż starte pieczarki, ser, posiekaną cebulę, salami, paprykę oraz przyprawy.
  • W drugiej misce wymieszaj mleko, mąkę i jajka. Dodaj odrobinę soli.
  • Połącz składniki z obu misek (masa powinna być gęsta).
  • Nakładaj masę za pomocą łyżki na rozgrzaną patelnię, posmarowaną olejem i smaż do zarumienienia z każdej strony.
  • Podawaj z sosami, np. czosnkowym lub z ketchupem.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 118 | Białko: 6 | Węglowodany: 11,9 | Tłuszcze: 5,3
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu