Go Back

Gołąbki bez zawijania

Przygotowanie: 1 h. 30 min.
Wielkość: 10 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 149kcal

Składniki

  • 400 g kapusty białej
  • 400 g mięsa mielonego
  • 100 g ryżu białego
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 300 ml bulionu warzywnego (można zastąpić gorącą wodą)
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • przyprawy: 2 ząbki czosnku, pieprz, sól, papryka, zioła prowansalskie, majeranek

Instrukcja

  • Cebulę obierz i drobno posiekaj. Włóż na głęboką patelnię posmarowaną oliwą i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Kapustę posiekaj w drobne paski i następnie pokrój je na części. Możesz też zetrzeć na tarce.
  • Pokrojoną kapustę dodaj do cebuli i zalej gorącą wodą. Gotuj 15 minut i następnie odcedź wszystko na sitku.
  • Do miski włóż surowe mięso, surowy ryż, odcedzoną kapustę oraz jajka i przyprawy.
  • Całość dokładnie wymieszaj i następnie formuj z masy kotlety.
  • Uformowane kotlety przesmaż na patelni z każdej strony i następnie układaj w naczyniu żaroodpornym. Pamiętaj, żeby zachować odstępy między kotletami.
  • Przecier pomidorowy wymieszaj ze szklanką bulionu lub wrzątku. Jeśli dodajesz wrzątek, dopraw przecier solą, pieprzem i ziołami.
  • Gołąbki zalej przecierem pomidorowym. Jeśli przecier nie przykrył gołąbków, dolej więcej wody.
  • Włóż naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz gołąbki 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C (bez termoobiegu).
  • Podawaj z warzywami lub pieczywem.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 149 | Białko: 11,8 | Węglowodany: 13,8 | Tłuszcze: 5,6
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu