Cebulę obierz i drobno posiekaj. Włóż na głęboką patelnię posmarowaną oliwą i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Kapustę posiekaj w drobne paski i następnie pokrój je na części. Możesz też zetrzeć na tarce.
Pokrojoną kapustę dodaj do cebuli i zalej gorącą wodą. Gotuj 15 minut i następnie odcedź wszystko na sitku.
Do miski włóż surowe mięso, surowy ryż, odcedzoną kapustę oraz jajka i przyprawy.
Całość dokładnie wymieszaj i następnie formuj z masy kotlety.
Uformowane kotlety przesmaż na patelni z każdej strony i następnie układaj w naczyniu żaroodpornym. Pamiętaj, żeby zachować odstępy między kotletami.
Przecier pomidorowy wymieszaj ze szklanką bulionu lub wrzątku. Jeśli dodajesz wrzątek, dopraw przecier solą, pieprzem i ziołami.
Gołąbki zalej przecierem pomidorowym. Jeśli przecier nie przykrył gołąbków, dolej więcej wody.
Włóż naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz gołąbki 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C (bez termoobiegu).
Podawaj z warzywami lub pieczywem.