30 g masła rozpuść w rondelku. Pozostałe masło odstaw do lodówki.
Mleko podgrzej, żeby było lekko ciepłe (ale nie gorące).
Mąkę wsyp do misy miksera i wymieszaj z drożdżami (Jeśli używasz świeżych drożdży, przygotuj rozczyn: do miski dodaj mleko, drożdże, 2 łyżki mąki oraz 2 łyżki cukru. Wszystko wymieszaj i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce).
Do mąki dodaj rozpuszczone masło, jajko, cukier i sól (oraz gotowy rozczyn, jeśli był robiony zaczyn).
Wyrabiaj ciasto hakiem miksera lub ręcznie do uzyskania jednolitej, gładkiej masy (ciasto powinno być elastyczne, jeśli się klei – dodaj odrobinę więcej mąki).
Ciasto przykryj ściereczką i ostaw na około 20 minut.
Po 20 minutach wyjmij ciasto z miski i rozwałkuj na blacie na duży prostokąt (około 30 cm na 15 cm).
Wyjmij masło z lodówki, rozsmaruj i pokryj nim 2/3 ciasta, pozostawiając około 1 cm brzegu wolnego.
Ciasto złóż na 3 części: część bez masła złóż do środka, zakrywając połowę ciasta z masłem. Następnie trzecią częścią ciasta przykryj pierwszą (tak, jak składamy kartkę papieru).
Ciasto złóż na 3 części: część bez masła złóż do środka, zakrywając połowę ciasta z masłem. Następnie trzecią częścią ciasta przykryj pierwszą (tak, jak składamy kartkę papieru).
Sklej dobrze brzegi, żeby masło nie wydostało się na zewnątrz.
Ponownie rozwałkuj ciasto na prostokąt i złóż tak jak poprzednio na 3 części (jeśli ciasto klei się do blatu, delikatnie podsyp mąką).
Złożony prostokąt owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Proces wałkowania i składania ciasta powtórz jeszcze 2 razy, pamiętając o chłodzeniu ciasta między wałkowaniem przez 30 minut w lodówce.
Przygotowane, schłodzone ciasto wyjmij z lodówki (po ostatnim składaniu) i rozwałkuj na długi prostokąt (około 65 cm na 35 cm) o grubości 0,5 cm.
Ciasto pokrój na 12 prostokątów o długich bokach.
Za pomocą rękawa cukierniczego nakładaj nadzienie, pozostawiając brzegi wolne. Możesz rozsmarować nadzienie, ale nie jest to konieczne.
Zwiń kawałek ciasta od najszerszej części i natnij je na środku, rozłóż wierzchołki i zwiń w rogala.
Tak przygotowane rogale układaj na natłuszczonej blaszce i przykryj ściereczką. Odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
Jajko wymieszaj z 2 łyżkami mleka. Za pomocą pędzelka posmaruj nim wszystkie rogale.
Wstaw rogale do nagrzanego piekarnika i piecz je 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu).
Orzechy posiekaj na drobne kawałki oraz przygotuj lukier (1 szklankę cukru pudru wymieszaj z 3 łyżkami wody).
Wyjmij rogale z piekarnika. Wyłóż je na kratkę do studzenia, polej lukrem oraz posyp orzechami.