Go Back

Rogale marcińskie

Przygotowanie: 4 hrs
Wielkość: 12 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 680kcal

Składniki

Ciasto półfrancuskie

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 7 g drożdży suchych (lub 25 g świeżych)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 230 g masła
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 250 g białego maku
  • 50 g masła
  • 125 g cukru
  • 50 g miodu
  • 60 g orzechów włoskich
  • 100 g migdałów blanszowanych
  • 8 szt biszkoptów
  • 2 łyżki skórki pomarańczy
  • 1 jajko

Dodatkowo

  • 120 g cukru pudru
  • 60 g orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka

Instrukcja

Ciasto półfrancuskie

  • 30 g masła rozpuść w rondelku. Pozostałe masło odstaw do lodówki.
  • Mleko podgrzej, żeby było lekko ciepłe (ale nie gorące).
  • Mąkę wsyp do misy miksera i wymieszaj z drożdżami (Jeśli używasz świeżych drożdży, przygotuj rozczyn: do miski dodaj mleko, drożdże, 2 łyżki mąki oraz 2 łyżki cukru. Wszystko wymieszaj i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce).
  • Do mąki dodaj rozpuszczone masło, jajko, cukier i sól (oraz gotowy rozczyn, jeśli był robiony zaczyn).
  • Wyrabiaj ciasto hakiem miksera lub ręcznie do uzyskania jednolitej, gładkiej masy (ciasto powinno być elastyczne, jeśli się klei – dodaj odrobinę więcej mąki).
  • Ciasto przykryj ściereczką i ostaw na około 20 minut.
  • Po 20 minutach wyjmij ciasto z miski i rozwałkuj na blacie na duży prostokąt (około 30 cm na 15 cm).
  • Wyjmij masło z lodówki, rozsmaruj i pokryj nim 2/3 ciasta, pozostawiając około 1 cm brzegu wolnego.
  • Ciasto złóż na 3 części: część bez masła złóż do środka, zakrywając połowę ciasta z masłem. Następnie trzecią częścią ciasta przykryj pierwszą (tak, jak składamy kartkę papieru).
  • Ciasto złóż na 3 części: część bez masła złóż do środka, zakrywając połowę ciasta z masłem. Następnie trzecią częścią ciasta przykryj pierwszą (tak, jak składamy kartkę papieru).
  • Sklej dobrze brzegi, żeby masło nie wydostało się na zewnątrz.
  • Ponownie rozwałkuj ciasto na prostokąt i złóż tak jak poprzednio na 3 części (jeśli ciasto klei się do blatu, delikatnie podsyp mąką).
  • Złożony prostokąt owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
  • Proces wałkowania i składania ciasta powtórz jeszcze 2 razy, pamiętając o chłodzeniu ciasta między wałkowaniem przez 30 minut w lodówce.
  • Przygotowane, schłodzone ciasto wyjmij z lodówki (po ostatnim składaniu) i rozwałkuj na długi prostokąt (około 65 cm na 35 cm) o grubości 0,5 cm.
  • Ciasto pokrój na 12 prostokątów o długich bokach.
  • Za pomocą rękawa cukierniczego nakładaj nadzienie, pozostawiając brzegi wolne. Możesz rozsmarować nadzienie, ale nie jest to konieczne.
  • Zwiń kawałek ciasta od najszerszej części i natnij je na środku, rozłóż wierzchołki i zwiń w rogala.
  • Tak przygotowane rogale układaj na natłuszczonej blaszce i przykryj ściereczką. Odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
  • Jajko wymieszaj z 2 łyżkami mleka. Za pomocą pędzelka posmaruj nim wszystkie rogale.
  • Wstaw rogale do nagrzanego piekarnika i piecz je 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu).
  • Orzechy posiekaj na drobne kawałki oraz przygotuj lukier (1 szklankę cukru pudru wymieszaj z 3 łyżkami wody).
  • Wyjmij rogale z piekarnika. Wyłóż je na kratkę do studzenia, polej lukrem oraz posyp orzechami.

Nadzienie

  • Mak wsyp do sitka, wyłożonego ściereczką lub gazą i opłucz wodą. Następnie przesyp go do garnka i zalej wrzątkiem.
  • Gotuj mak przez 30 minut (do momentu całkowitego wchłonięcia wody), co jakiś czas mieszając.
  • Gotowy mak zmiel trzykrotnie w maszynce używając najmniejszej tarczy lub bardzo dokładnie zblenduj na gładką masę.
  • Migdały zblenduj i przesyp do miski.
  • Następnie posiekaj drobno orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczy. Całość dodaj do migdałów i wymieszaj.
  • Na głęboką patelnię wsyp cukier, dodaj masło oraz miód. Połącz wszystkie składniki.
  • Do rozpuszczonych składników na patelni dodaj wcześniej zblendowane bakalie i wymieszaj, żeby wszystkie były pokryte cukrem i miodem.
  • Do mieszanki dodaj mak i wymieszaj.
  • Biszkopty pokrusz i wsyp do mieszanki z makiem. Na koniec dodaj jajko i ponownie wymieszaj.
  • Odstaw do ostygnięcia.
  • Przełóż masę do rękawa cukierniczego i nakładaj na ciasto.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 680 | Białko: 15 | Węglowodany: 65 | Tłuszcze: 38,4
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu