Go Back

Muffinki z gruszkami i imbirem

Przygotowanie: 40 min.
Wielkość: 6 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 212kcal

Składniki

  • 130 g mąki pszennej lub owsianej (ok. 3/4 szklanki)
  • 100 ml śmietany 18%
  • 60 g masła
  • 60 g erytrytolu lub cukru (ok. 1/4 szklanki)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 duża gruszka (150 g - zważona po obraniu i pokrojeniu)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Instrukcja

  • W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, erytrytol, 1 łyżkę brązowego cukru oraz imbir.
  • W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: rozpuszczone masło, jajko i śmietanę.
  • Połącz składniki z obu misek i wymieszaj szpatułką.
  • Gruszkę obierz i pokrój w małą kostkę. Dodaj do przygotowanej masy i wymieszaj.
  • Gotowe ciasto nakładaj do formy wypełnionej papilotkami, a następnie każdą sztukę posyp brązowym cukrem.
  • Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz 25 minut w temperaturze 200 stopni C (bez termoobiegu). Na ostatnie 5 minut polecam włączyć termoobieg, żeby góra się zarumieniła.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 212 | Białko: 4,2 | Węglowodany: 24,1 | Tłuszcze: 11,2
*wartości odżywcze wyliczone z użyciem erytrytolu zamiast cukru
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu