Go Back

Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Przygotowanie: 30 min.
Wielkość: 4 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 447kcal

Składniki

  • 2 filety z kurczaka (400 g)
  • 200 g makaronu (dowolnego)
  • 450 g szpinaku mrożonego (lub świeżego)
  • 200 g śmietany 18%
  • 20 g tartego parmezanu
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: pieprz, sól, do kurczaka, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

Instrukcja

  • Makaron ugotuj al dente.
  • Kurczaka umyj i pokrój w drobne kawałki. Następnie włóż na rozgrzaną patelnię, posmarowaną oliwą i smaż do zarumienienia. Dopraw przyprawą do kurczaka, pieprzem oraz solą.
  • Gotowego kurczaka przełóż do miski.
  • Na rozgrzaną patelnię włóż szpinak i smaż do momentu całkowitego pozbycia się wody. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i suszone pomidory z bazylią i czosnkiem. Smaż całość jeszcze chwilę.
  • Do szpinaku dodaj śmietankę, połowę parmezanu i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj kurczaka i ponownie wymieszaj.
  • Na koniec dodaj makaron i połącz całość na patelni.
  • Przed podaniem posyp dodatkowo parmezanem.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 447 | Białko: 35,5 | Węglowodany: 40,9 | Tłuszcze: 16
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu