Go Back

Dutch baby - pieczony naleśnik

Przygotowanie: 30 min.
Wielkość: 2 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 305kcal

Składniki

  • 80 g mąki pszennej (1/2 szklanki)
  • 125 ml mleka (1/2 szklanki)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego i szczypta soli
  • 70 g owoców: borówek i malin
  • 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie do posypania)

Instrukcja

  • Masło rozpuść w rondelku.
  • Do miski wbij jajka, dodaj mąkę, mleko, rozpuszczone masło, sól i cukier waniliowy.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem.
  • Gotowe ciasto wlej na patelnię żeliwną lub formę do pieczenia (ja użyłam formy o średnicy 22 cm) i włóż do nagrzanego piekarnika.
  • Piecz 15-17 minut w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu). Ciasto będzie rosnąć, a po wyjęciu opadnie.
  • Podawaj od razu po wyjęciu. Posyp cukrem pudrem, dodaj owoce. Możesz dodać także jogurt lub miód.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 305 | Białko: 13,6 | Węglowodany: 36,4 | Tłuszcze: 11,8
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu