Kaszę jaglaną opłucz w wodzie i następnie ugotuj w garnku wypełnionym posoloną wodą.
Cebulę pokrój drobno i włóż na rozgrzaną patelnię, posmarowaną oliwą. Następnie dodaj mięso mielone oraz przyprawy. Smaż na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Pieczarki obierz i pokrój w drobną kostkę. Smaż je na drugiej patelni, posmarowanej oliwą. Dopraw pieprzem, solą oraz papryką.
Połącz na jednej patelni mięso, pieczarki oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Dodaj koncentrat pomidorowy i wszystko dokładnie wymieszaj. Smaż jeszcze chwilę i sprawdź, czy nie brakuje przypraw, ponieważ po dodaniu kaszy całość zrobi się mniej doprawiona.
Papryki przekrój na pół i usuń pestki. Układaj papryki na natłuszczonej blaszce i napełniaj je farszem.
Wstaw papryki do rozgrzanego piekarnika i piecz je 40 minut w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu).
Po wyjęciu posyp papryki startą mozzarellą lub serem żółtym. Papryki możesz dodatkowo posypać świeżą bazylią oraz parmezanem.
Podawaj z sosami, np. z czosnkowym.