Go Back

Szarlotka warstwowa

Przygotowanie: 2 hrs
Wielkość: 10 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 319kcal

Składniki

  • 320 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 200 g masła
  • 150 g gęstego jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 6-7 szt. jabłek
  • 2 łyżki cynamonu

Instrukcja

  • Mąkę włóż do miski, dodaj do niej 2 łyżki cukru pudru, zimne masło oraz jogurt grecki.
  • Wyrabiaj składniki na stolnicy albo w mikserze.
  • Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut.
  • W tym czasie przygotuj jabłka: obierz owoce i wydrąż pestki. Następnie pokrój je w półksiężyce.
  • Jabłka włóż do miski, posyp cynamonem i cukrem pudrem. Wszystko wymieszaj.
  • Wyjmij ciasto z zamrażarki i rozwałkuj. Wytnij kawałek większy niż średnica tortownicy (ja użyłam o średnicy 22 cm) i przełóż ciasto, wypełniając spód i brzegi formy (1/3 ciasta zostaw na później). Dokładnie dociśnij ciasto, a spód ponakłuwaj widelcem.
  • Następnie układaj jabłka warstwami do wypełnienia całej formy.
  • Pozostałe ciasto rozwałkuj i potnij w paski o szerokości około 2 cm.
  • Nakładaj paski na wierzch szarlotki w taki sposób, żeby były splecione i zakrywały jabłka (zobacz na zdjęciach poniżej).
  • Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz je 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu), do zarumienienia górnej warstwy.
  • Szarlotkę można podać z lodami waniliowymi, bitą śmietaną albo samą. Najlepiej smakuje na ciepło.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 319 | Białko: 5,6 | Węglowodany: 41,9 | Tłuszcze: 15,1
 
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu