Go Back

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Przygotowanie: 40 min.
Wielkość: 4 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 302kcal

Składniki

Kotlety ziemniaczane

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 40 g bułki tartej (5 łyżek)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 natka pietruszki
  • przyprawy: pieprz, sól, papryka

Sos pieczarkowy

  • 400 g pieczarek
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 cebula
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • przyprawy: pieprz, papryka, natka pietruszki

Instrukcja

Kotlety ziemniaczane

  • Na rozgrzaną patelnię, posmarowaną oliwą połóż posiekany czosnek. Cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do czosnku. Smaż do zarumienienia, a następnie zdejmij z ognia.
  • Ziemniaki zagnieć na jednolitą masę.
  • Następnie włóż je włóż do miski, dodaj do nich podsmażoną cebulkę, jajko, 2 łyżki bułki tartej oraz przyprawy i posiekaną natkę pietruszki.
  • Wszystkie składniki połącz w misce.
  • Następnie formuj z ciasta kulki, które następnie spłaszcz w dłoniach i obtocz w bułce tartej (3 łyżki).
  • Układaj kotleciki na rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą. Smaż z każdej strony do zarumienienia.
  • Podawaj z sosem pieczarkowym.

Sos pieczarkowy

  • Cebulę pokrój drobno i włóż na rozgrzaną patelnię.
  • Pieczarki obierz i pokrój. Następnie dodaj je do cebuli. Całość dopraw pieprzem i solą.
  • Smaż do momentu zmniejszenia objętości pieczarek.
  • Następnie dodaj 2 łyżki ciemnego sosu sojowego oraz posiekaną natkę pietruszki.
  • Na koniec dodaj śmietankę oraz ¼ szklanki wody. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (porcja - z sosem): Kcal: 302 | Białko: 11,7 | Węglowodany: 41 | Tłuszcze: 11,3
Wartości odżywcze (1 kotlet ziemniaczany bez sosu): Kcal: 55 | Białko: 2 | Węglowodany: 10,8 | Tłuszcze: 0,6
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu