Ciasto z dyni
Kalorie (porcja/sztuka): 231kcal
- 260 g puree z dyni (1 szklanka)
- 300 g mąki owsianej lub pszennej (2 szklanki)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 g masła
- 70 g erytrytolu lub innego słodzidła (1/3 szklanki)
- 40 g płatków czekoladowych lub startej czekolady
- 30 g żurawiny suszonej
- 2 łyżeczki cynamonu
Puree z dyni
Dynię umyj i przetnij na pół. Wydrąż miąższ oraz pestki. Pozostałe części pokrój na mniejsze kawałki.
Ułóż kawałki dyni na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Włóż dynie do nagrzanego piekarnika i piecz 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.
Odstaw formę do wystygnięcia. Po tym czasie odetnij skórę z każdego kawałka dyni.
Następnie wszystkie kawałki zblenduj na jednolitą masę.
Tak powstałe puree możesz trzymać do 5 dni w lodówce i wykorzystać je do różnych przepisów.
Standardowa szklanka o pojemności 250 ml mieści 260 g puree z dyni.
Ciasto
Masło rozpuść w rondelku.
Mąkę, puree z dyni, proszek do pieczenia, jajko, erytrytol oraz masło wymieszaj razem w misce do uzyskania gęstej masy.
Następnie do masy dodaj połowę płatków czekoladowych, żurawinę oraz cynamon. Ponownie wszystko wymieszaj.
Gotową masę przełóż do keksówki (ja użyłam o wymiarach 22 cm na 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj całość i posyp pozostałą czekoladą.
Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu).