Go Back

Ciasto z dyni

Przygotowanie: 1 h.
Wielkość: 10 kawałków
Kalorie (porcja/sztuka): 231kcal

Składniki

  • 260 g puree z dyni (1 szklanka)
  • 300 g mąki owsianej lub pszennej (2 szklanki)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g masła
  • 70 g erytrytolu lub innego słodzidła (1/3 szklanki)
  • 40 g płatków czekoladowych lub startej czekolady
  • 30 g żurawiny suszonej
  • 2 łyżeczki cynamonu

Instrukcja

Puree z dyni

  • Dynię umyj i przetnij na pół. Wydrąż miąższ oraz pestki. Pozostałe części pokrój na mniejsze kawałki.
  • Ułóż kawałki dyni na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Włóż dynie do nagrzanego piekarnika i piecz 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.
  • Odstaw formę do wystygnięcia. Po tym czasie odetnij skórę z każdego kawałka dyni.
  • Następnie wszystkie kawałki zblenduj na jednolitą masę.
  • Tak powstałe puree możesz trzymać do 5 dni w lodówce i wykorzystać je do różnych przepisów.
  • Standardowa szklanka o pojemności 250 ml mieści 260 g puree z dyni.

Ciasto

  • Masło rozpuść w rondelku.
  • Mąkę, puree z dyni, proszek do pieczenia, jajko, erytrytol oraz masło wymieszaj razem w misce do uzyskania gęstej masy.
  • Następnie do masy dodaj połowę płatków czekoladowych, żurawinę oraz cynamon. Ponownie wszystko wymieszaj.
  • Gotową masę przełóż do keksówki (ja użyłam o wymiarach 22 cm na 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj całość i posyp pozostałą czekoladą.
  • Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu).

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (kawałek): Kcal: 231 | Białko: 5,8 | Węglowodany: 27 | Tłuszcze: 11
 
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu