Pieczarki umyj, pokrój w kostkę i włóż na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem. Smaż na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dopraw solą oraz pieprzem. Odstaw do ostygnięcia.
Mięso mielone włóż na rozgrzaną patelnię i smaż na małym ogniu. Dopraw przyprawą do mięs, pieprzem, solą oraz papryką. Gdy mięso będzie usmażone, dodaj 3 łyżki koncentratu pomidorowego i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
Sałatę umyj i pokrój w małe kawałki. Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Ser żółty zetrzyj na najmniejszych oczkach.
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Następnie sparz ją wrzącą wodą.
Przygotuj sos: jogurt naturalny włóż do miski, dodaj do niego 3 łyżki majonezu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj przyprawę do gyrosa i całość dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstego sosu.
Przygotuj dużą miskę i układaj sałatkę warstwami: - pokrojona sałata lodowa- następnie sparzona cebula- pokrojone pomidory w kostkę- wystudzone pieczarki- mięso mielone- kukurydza konserwowa (odsączona)- sos- starty żółty ser- nachos Nachos polecam położyć na górze sałatki przed samym podaniem (szybko nasiąkają sosem) albo postawić je w osobnej miseczce.
Włóż sałatkę na kilka godzin do lodówki.