Go Back

Sałatka z nachos

Przygotowanie: 40 min.
Wielkość: 8 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 316kcal

Składniki

  • 100 g chipsów tortilla/nachos
  • 400 g mięsa mielonego
  • 400 g pieczarek
  • 1/2 sałaty lodowej
  • 4 pomidory malinowe
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 3 czerwone cebule
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1/2 kostki sera żółtego (125 g)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka, do mięs, do gyrosa

Instrukcja

  • Pieczarki umyj, pokrój w kostkę i włóż na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem. Smaż na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dopraw solą oraz pieprzem. Odstaw do ostygnięcia.
  • Mięso mielone włóż na rozgrzaną patelnię i smaż na małym ogniu. Dopraw przyprawą do mięs, pieprzem, solą oraz papryką. Gdy mięso będzie usmażone, dodaj 3 łyżki koncentratu pomidorowego i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
  • Sałatę umyj i pokrój w małe kawałki. Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Ser żółty zetrzyj na najmniejszych oczkach.
  • Cebulę obierz i pokrój w piórka. Następnie sparz ją wrzącą wodą.
  • Przygotuj sos: jogurt naturalny włóż do miski, dodaj do niego 3 łyżki majonezu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj przyprawę do gyrosa i całość dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstego sosu.
  • Przygotuj dużą miskę i układaj sałatkę warstwami:
    - pokrojona sałata lodowa
    - następnie sparzona cebula
    - pokrojone pomidory w kostkę
    - wystudzone pieczarki
    - mięso mielone
    - kukurydza konserwowa (odsączona)
    - sos
    - starty żółty ser
    - nachos
  • Nachos polecam położyć na górze sałatki przed samym podaniem (szybko nasiąkają sosem) albo postawić je w osobnej miseczce.
  • Włóż sałatkę na kilka godzin do lodówki.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 316 | Białko: 21,1 | Węglowodany: 26,9 | Tłuszcze: 15,2
Wartości odżywcze (całość): Kcal: 2527 | Białko: 169,4 | Węglowodany: 214,4 | Tłuszcze: 122,1
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu