Go Back

Czekoladowa tarta z bananami bez pieczenia

Przygotowanie: 30 min.
Wielkość: 8 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 520kcal

Składniki

Spód

  • 150 g herbatników kakaowych
  • 100 g masła
  • 3/4 tabliczki czekolady mlecznej

Pozostała część

  • 200 g kajmaku
  • 1 duży banan lub 2 małe
  • 200 g śmietanki 36%
  • 200 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/4 tabliczki mlecznej czekolady
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Instrukcja

  • Herbatniki rozdrobnij za pomocą blendera na drobną masę.
  • Masło rozpuść razem z czekoladą w kąpieli wodnej. Na spód garnka nalej wody, następnie na garnek połóż miskę, która jest od niego większa. Do miski włóż kawałki czekolady i masło. Miska nie powinna dotykać wody w garnku. Gotuj na małym ogniu do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady i masła w misce.
  • Rozpuszczoną czekoladę i masło wlej do rozdrobnionych herbatników. Wszystko dokładnie wymieszaj (masa powinna być lepka). Wyłóż przygotowaną masę do formy na tartę (u mnie o średnicy 20 cm). Dociśnij i wyrównaj całość.
  • Na wyrównany spód włóż kajmak i delikatnie go rozprowadź. Następnie obierz banany i pokrój je w cienkie okręgi. Ułóż je na kajmaku i skrop sokiem z cytryny (dzięki temu nie będą ciemnieć). Tak przygotowaną tartę włóż do lodówki.
  • W tym czasie pozostałą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (bez masła). Odstaw do ostygnięcia.
  • Śmietankę ubij do uzyskania sztywnej masy i dodaj 2 łyżki cukru pudru. Mascarpone włóż do drugiej miski i wlej do niego rozpuszczoną czekoladę. Połącz obie masy.
  • Tak przygotowaną ciemną warstwę podziel na dwie części. Jedną część wyłóż na warstwę z bananami i posyp kakao.
  • Drugą część przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką i nakładaj na tartę, tworząc ozdobne róże.
  • Gotową tartę posyp delikatnie kakao i włóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 520 | Białko: 6,1 | Węglowodany: 44 | Tłuszcze: 3,5
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu