Tarta z kurkami
Kalorie (porcja/sztuka): 414kcal
Kruche ciasto
- 200 g mąki pszennej lub owsianej (1,5 szklanki)
- 100 g masła
- 1 jajko
- sól (1/2 łyżeczki)
Masa
- 100 g kurek
- 1 duża czerwona cebula
- 2 jajka
- 200 g śmietanki 18 %
- 20 g tartej mozzarelli
- natka świeżej pietruszki
- przyprawy: pieprz, sól, papryka,ząbek czosnku, łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
Kruche ciasto
Wszystkie składniki włóż do miski i wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem.
Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj, a następnie wyłóż nim formę do tarty (ja użyłam o wymiarach 35 cm na 11 cm). Wyrównaj brzegi i ponakłuwaj ciasto widelcem.
Wstaw ciasto do piekarnika i piecz je 10 minut w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu).
Wyjmij ciasto i włóż na nie przygotowane kurki z cebulką. Następnie zalej całość przygotowaną masą ze śmietanki i posyp częścią mozzarelli.
Włóż ponownie do piekarnika i piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu).
Masa
Kurki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w półksiężyce.
Na rozgrzaną patelnię posmarowaną oliwą włóż cebulę oraz kurki. Smaż na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodaj pieprz, sól, paprykę i świeżą natkę pietruszki. Wszystko wymieszaj.
Do miski wlej śmietankę, dodaj 2 jajka oraz mozzarellę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.