Daktyle włóż do miski, zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut.
Po tym czasie wylej wodę i zmiksuj daktyle na gęstą papkę.
Amarantus wsyp do miski, dodaj do niego daktyle, łyżkę syropu klonowego oraz łyżkę oleju kokosowego. Wszystko dokładnie wymieszaj, do połączenia wszystkich składników.
Foremki na tartaletki natłuść za pomocą pędzelka i ułóż na nich przygotowany spód (dociśnij amarantus do brzegów). Wstaw je do lodówki.
Mleczko kokosowe wlej do garnka, dodaj do niego agar-agar oraz 2 łyżki syropu klonowego. Następnie dodaj 4-5 jeżyn i dociśnij je do ścianek garnka, żeby puściły sok. Całość gotuj około 10 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Gotową mieszankę zblenduj na jednolitą masę.
Wyjmij tartaletki z lodówki i na każdą wylej gotową masę z mleczka kokosowego. Odstaw do ostygnięcia.
Figi pokrój w cienkie plastry, a jeżyny na pół. Układaj je na tartaletkach. Gotowe tartaletki można dodatkowo polać syropem klonowym.