Go Back

Tartaletki z amarantusem, figami i jeżynami

Przygotowanie: 30 min.
Wielkość: 6 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 156kcal

Składniki

  • 50 g amarantusa ekspandowanego (1 1/4 szklanki)
  • 50 g daktyli suszonych
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki agar-agar
  • 2 figi
  • 50 g jeżyn

Instrukcja

  • Daktyle włóż do miski, zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut.
  • Po tym czasie wylej wodę i zmiksuj daktyle na gęstą papkę.
  • Amarantus wsyp do miski, dodaj do niego daktyle, łyżkę syropu klonowego oraz łyżkę oleju kokosowego. Wszystko dokładnie wymieszaj, do połączenia wszystkich składników.
  • Foremki na tartaletki natłuść za pomocą pędzelka i ułóż na nich przygotowany spód (dociśnij amarantus do brzegów). Wstaw je do lodówki.
  • Mleczko kokosowe wlej do garnka, dodaj do niego agar-agar oraz 2 łyżki syropu klonowego. Następnie dodaj 4-5 jeżyn i dociśnij je do ścianek garnka, żeby puściły sok. Całość gotuj około 10 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  • Gotową mieszankę zblenduj na jednolitą masę.
  • Wyjmij tartaletki z lodówki i na każdą wylej gotową masę z mleczka kokosowego. Odstaw do ostygnięcia.
  • Figi pokrój w cienkie plastry, a jeżyny na pół. Układaj je na tartaletkach. Gotowe tartaletki można dodatkowo polać syropem klonowym.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 156 | Białko: 2,5 | Węglowodany: 22,2 | Tłuszcze: 6,4
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu