Go Back

Dżem z cukinii

Przygotowanie: 1 h. 10 min.
Wielkość: 4 słoiczki (300 ml)
Kalorie (porcja/sztuka): 78kcal

Składniki

  • 1,5 kg cukinii (5 średnich sztuk)
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 cytryna
  • 70 g erytrytolu lub cukru (1/3 szklanki)

Instrukcja

  • Cukinie obierz ze skórki i pokrój w małą kostkę.
  • Przełóż do garnka i gotuj na małym ogniu 40 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Po tym czasie przełóż garnek z kuchenki i zblenduj cukinie na jednolitą masę.
  • Następnie dodaj proszek galaretki, erytrtytol oraz sok z cytryny.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż gotową masę do słoiczków i odwróć do góry dnem na 15 minut.
  • *Dżem w temperaturze pokojowej jest dość rzadki, a trzymany w lodówce ma zwartą strukturę, podobną do galaretki.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (słoiczek): Kcal: 78 | Białko: 4,6 | Węglowodany: 15,2 | Tłuszcze: 0,3
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu