Go Back

Mini tarty z ciasta francuskiego z morelami

Przygotowanie: 10 min.
Czas ogółem40 min.
Wielkość: 12 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 127kcal

Składniki

  • 275 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
  • 12 sztuk moreli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko jajka

Instrukcja

  • Morele umyj i pokrój w paski. Następnie włóż je do miski i zasyp cukrem pudrem.
  • Ciasto francuskie rozłóż i podziel na 12 prostokątów.
  • Boki każdego kawałka złóż do środka (wskazówka: zobacz na zdjęciu).
  • Żółtko jajka wymieszaj z łyżką wody, a następnie za pomocą pędzelka posmaruj nim każdy kawałek ciasta francuskiego.
  • Na każdym kawałku układaj obok siebie pokrojone morele.
  • Tak przygotowane tarty układaj na blaszce posmarowanej olejem.
  • Włóż tarty do nagrzanego piekarnika i piecz je 25 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
  • Wyjmij tarty z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 127 | Białko: 1,9 | Węglowodany: 15,6 | Tłuszcze: 6,4
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu