Go Back

Domowe chlebki naan

Przygotowanie: 20 min.
Czas ogółem1 h. 20 min.
Wielkość: 8 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 141kcal

Składniki

  • 7 g drożdży suchych (1 opakowanie)
  • 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 100 g jogurtu naturalnego (1/2 szklanki)
  • 125 ml wody (1/2 szklanki)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli

Instrukcja

  • Mąkę i drożdże wsyp do miski, a następnie wymieszaj. Dodaj oliwę, jogurt, wodę i sól.
  • Wyrabiaj ciasto do powstania jednolitej, gęstej masy.
  • Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie wyjmij ciasto i podziel na 8 części. Z każdej uformuj kulę.
  • Każdą kulkę rozwałkuj na cienki placek. Jeśli ciasto będzie przywierać, podsyp je mąką.
  • Każdy placek smaż osobno na suchej, rozgrzanej patelni (wskazówka: patelnię przykryj pokrywką od garnka, żeby powstały pęcherzyki powietrza). Przewracaj placki na drugą stronę po około 2-3 minutach (kiedy pojawią się przypieczone bąble).
  • Przed podaniem posmaruj chlebki oliwą. Można posypać je ulubionymi ziołami.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 141 | Białko: 5 | Węglowodany: 28,9 | Tłuszcze: 0,7
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu