Go Back

Mini tarty z kurkami na cieście francuskim

Przygotowanie: 45 min.
Wielkość: 12 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 184kcal

Składniki

  • 275 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
  • 300 g kurek
  • 2 cebule czerwone
  • 400 g sera pleśniowego (2 krążki)
  • przyprawy: pieprz, sól, natka pietruszki
  • opcjonalnie: parmezan do posypania

Instrukcja

  • Kurki umyj i włóż na posmarowaną oliwą patelnię. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż na małym ogniu około 10 minut.
  • Cebulę pokrój w krążki, a ser pleśniowy w podłużne kawałki.
  • Ciasto francuskie rozwiń i podziel na 12 prostokątnych części (lub na kwadraty – według uznania).
  • Na każdy kawałek ciasta francuskiego połóż kawałki sera pleśniowego, a następnie kilka krążków cebulki i podsmażonych kurek.
  • Układaj kawałki ciasta na blaszce do pieczenia posmarowanej oliwą.
  • Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz całość 25 minut w temperaturze 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu).
  • Po wyjęciu posyp całość pietruszką i opcjonalnie parmezanem.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 184 | Białko: 9,9 | Węglowodany: 11,1 | Tłuszcze: 11,3
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu