Go Back

Fit tartaletki z budyniem i borówkami

Przygotowanie: 30 min.
Wielkość: 5 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 184kcal

Składniki

  • 75 g płatków owsianych
  • 25 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki miodu
  • 40 g budyniu śmietankowego bez cukru (1 opakowanie)
  • 250 ml mleka (1 szklanka)
  • 1 łyżka erytrytolu (lub innego słodzidła)
  • 30 g borówek
  • 15 g płatków czekoladowych lub startej czekolady

Instrukcja

  • Płatki owsiane i wiórki kokosowe wsyp do miski. Dodaj do nich 2 łyżki miodu i dokładnie wymieszaj.
  • Formy na tartaletki posmaruj oliwą lub masłem, a następnie ułóż na nich przygotowaną mieszankę z płatków, wiórków i miodu. Wypełnij dokładnie spód i brzegi, dociśnij łyżką lub rękoma.
  • Tak przygotowane tartaletki włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut w temperaturze 180 stopni (góra dół, bez termoobiegu).
  • W tym czasie przygotuj budyń: pół szklanki mleka zagotuj w garnuszku na małym ogniu. Pozostałe mleko wymieszaj z budyniem w proszku oraz erytrytolem. Połącz wszystko w garnku do uzyskania gęstego budyniu.
  • Nakładaj budyń do każdej tartaletki. Wyrównaj za pomocą łyżki.
  • Następnie na każdą foremkę połóż kilka borówek i posyp czekoladą. Odstaw do ostygnięcia.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 184 | Białko: 5,1 | Węglowodany: 27,4 | Tłuszcze: 6,5
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu