Go Back

Serek z jogurtów greckich

Przygotowanie: 15 min.
Czas ogółem1 d
Wielkość: 4 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 117kcal

Składniki

Wersja 1

  • 400 g gęstego jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka soli
  • pęczek świeżej pietruszki/ szczypiorku/bazylii (można połączyć różne zioła)

Wersja 2

  • 400 g gęstego jogurtu greckiego
  • 3 łyżki przyprawy: suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • 1 łyżeczka soli
  • pęczek świeżej bazylii

Instrukcja

  • Przygotuj metrową gazę (może być także pielucha tetrowa) i przetnij ją na pół.
  • Do miseczki włóż jogurt grecki i dopraw łyżeczką soli. Następnie pokrój drobno wybrane zioła i dodaj je do jogurtu. Całość dokładnie wymieszaj (w wersji 2 dodaj przyprawę - suszone pomidory z bazylią i czosnkiem).
  • Wyłóż gazą małą miseczkę i wlej na nią przygotowany serek. Następnie zbierz końce gazy i przewiąż je gumką recepturką ściśle przy masie.
  • Tak przygotowany jogurt ułóż na sitku albo na misce z gazą, żeby woda mogła kapać z serka (serek nie może dotykać podłoża).
  • Wstaw serek do lodówki na 12-24 godzin (jeśli wolisz bardziej zwarty serek, to trzymaj go 24 godziny, a jeśli bardziej kremowy, to około 12 godzin. Ja swoje serki trzymałam w lodówce 24 godziny).
  • Podawaj z ulubionym pieczywem.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 porcja): Kcal: 117 | Białko: 3,8 | Węglowodany: 5,4 | Tłuszcze: 9
Wartości odżywcze (cały serek): Kcal: 469 | Białko: 15,2 | Węglowodany: 21,6 | Tłuszcze: 36,1
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu