Przygotuj metrową gazę (może być także pielucha tetrowa) i przetnij ją na pół.
Do miseczki włóż jogurt grecki i dopraw łyżeczką soli. Następnie pokrój drobno wybrane zioła i dodaj je do jogurtu. Całość dokładnie wymieszaj (w wersji 2 dodaj przyprawę - suszone pomidory z bazylią i czosnkiem).
Wyłóż gazą małą miseczkę i wlej na nią przygotowany serek. Następnie zbierz końce gazy i przewiąż je gumką recepturką ściśle przy masie.
Tak przygotowany jogurt ułóż na sitku albo na misce z gazą, żeby woda mogła kapać z serka (serek nie może dotykać podłoża).
Wstaw serek do lodówki na 12-24 godzin (jeśli wolisz bardziej zwarty serek, to trzymaj go 24 godziny, a jeśli bardziej kremowy, to około 12 godzin. Ja swoje serki trzymałam w lodówce 24 godziny).
Podawaj z ulubionym pieczywem.