Mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże i wymieszaj. Następnie dodaj olej, wodę oraz sól i suszoną pietruszkę.
Wszystko wymieszaj w mikserze lub wyrób ciasto rękoma, aż zacznie odchodzić od dłoni.
Przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
W tym czasie przygotuj masło czosnkowe.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat i rozwałkuj na prostokąt. Posmaruj całość przygotowanym masłem.
Następnie pokrój ciasto w paski ok 3 – 4 cm. Każdy pasek zwiń w harmonijkę i ułóż w okrągłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam blaszki o średnicy 26 cm). Układaj paski jeden obok drugiego do wypełnienia całej blaszki.
Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz chlebek 35 minut w temperaturze 180 stopni C.