Go Back

Chlebek czosnkowy

Przygotowanie: 2 hrs
Wielkość: 12 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 267kcal

Składniki

Chlebek

  • 600 g mąki pszennej
  • 14 g drożdży suchych (2 opakowania)
  • 50 ml oleju
  • 280 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pietruszki suszonej

Masło czosnkowe

  • 150 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek świeżej pietruszki
  • 1 łyżeczka soli

Instrukcja

Chlebek

  • Mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże i wymieszaj. Następnie dodaj olej, wodę oraz sól i suszoną pietruszkę.
  • Wszystko wymieszaj w mikserze lub wyrób ciasto rękoma, aż zacznie odchodzić od dłoni.
  • Przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  • W tym czasie przygotuj masło czosnkowe.
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat i rozwałkuj na prostokąt. Posmaruj całość przygotowanym masłem.
  • Następnie pokrój ciasto w paski ok 3 – 4 cm. Każdy pasek zwiń w harmonijkę i ułóż w okrągłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam blaszki o średnicy 26 cm). Układaj paski jeden obok drugiego do wypełnienia całej blaszki.
  • Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz chlebek 35 minut w temperaturze 180 stopni C.

Masło czosnkowe

  • Masło włóż do miski, dodaj drobno pokrojoną pietruszkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą i dokładnie wymieszaj.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 porcja): Kcal: 267 | Białko: 5,6 | Węglowodany: 36,8 | Tłuszcze: 10,7
Wartości odżywcze (cały chlebek): Kcal: 3208 | Białko: 67,6 | Węglowodany: 442,4 | Tłuszcze: 129,2
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu