Budyń jaglany z borówkami
Kalorie (porcja/sztuka): 270kcal
- 100 g kaszy jaglanej
- 250 ml mleka (1 szklanka)
- 125 ml wody (1/2 szklanki)
- 1 łyżka erytrytolu (lub innego słodzidła)
- 1 łyżeczka kakao (można pominąć)
- 80 g borówek
Kaszę jaglaną dokładnie opłucz ciepłą wodą.
Następnie przełóż ją do garnka i zalej ½ szklanki mleka oraz ½ szklanki wody.
Gotuj pod przykryciem, na małym ogniu 15 minut (do momentu, aż kasza wchłonie mleko i wodę).
Ugotowaną kaszę przełóż do blendera i dodaj erytrytol oraz pozostałe mleko. Blenduj całość na jednolitą masę (około 2 minut).
Na koniec dodaj łyżeczkę kakao i dokładnie wymieszaj.
Przełóż gotowy budyń do miseczek albo szklanek, posyp borówkami.
Wartości odżywcze (1 porcja): Kcal: 270 | Białko: 10,6 | Węglowodany: 49,3 | Tłuszcze: 4,1
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu