Go Back

Budyń jaglany z borówkami

Przygotowanie: 25 min.
Wielkość: 2 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 270kcal

Składniki

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 250 ml mleka (1 szklanka)
  • 125 ml wody (1/2 szklanki)
  • 1 łyżka erytrytolu (lub innego słodzidła)
  • 1 łyżeczka kakao (można pominąć)
  • 80 g borówek

Instrukcja

  • Kaszę jaglaną dokładnie opłucz ciepłą wodą.
  • Następnie przełóż ją do garnka i zalej ½ szklanki mleka oraz ½ szklanki wody.
  • Gotuj pod przykryciem, na małym ogniu 15 minut (do momentu, aż kasza wchłonie mleko i wodę).
  • Ugotowaną kaszę przełóż do blendera i dodaj erytrytol oraz pozostałe mleko. Blenduj całość na jednolitą masę (około 2 minut).
  • Na koniec dodaj łyżeczkę kakao i dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż gotowy budyń do miseczek albo szklanek, posyp borówkami.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 porcja): Kcal: 270 | Białko: 10,6 | Węglowodany: 49,3 | Tłuszcze: 4,1
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu